Rate this post

Codzienność stawia przed nami wiele wyzwań. Aby móc im podołać nasze ciało potrzebuje energii, którą dostarczamy wraz z pożywieniem. Bez paliwa nawet najlepszy silnik nie pojedzie! Poznajmy bliżej podstawowe źródło energii dla organizmu, czyli węglowodany.

 

 

Czym są węglowodany?

Węglowodany, czyli inaczej cukry lub sacharydy, są najłatwiej dostępnym źródłem energii potrzebnym do utrzymania ciepłoty ciała, wykonywania pracy fizycznej oraz umysłowej. Biorą one udział w budowie błon komórkowych, stanowią materiał budulcowy struktur komórek. Dzięki cukrom, w skutek regeneracji glikogenu, masa mięśniowa ma szansę się zregenerować. Glukoza jest wyłącznym, pełnowartościowym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Sacharydy biorą także udział w regulacji perystaltyki jelit, a także oddziałują na układ odpornościowy.

 

Niedobór i nadmiar węglowodanów w diecie

Za wiele węglowodanów w diecie, tak jak i nadmierne spożycie każdego innego składnika pokarmowego, powoduje przyrost masy ciała. Trzeba jednak podkreślić, że niedobór cukrów niesie za sobą poważne konsekwencje i destabilizuje pracę całego organizmu.  Brak koncentracji, nieefektywne treningi, brak chęci do działania, a nawet brak spadku masy ciała, pomimo ograniczania kilokalorii mogą być wynikiem nieprawidłowego spożycia sacharydów.

50-55% całodziennej energii dostarczanej z pożywieniem powinny stanowić właśnie węglowodany. Ich podaż zmienia się jednak zależnie od wieku, płci, masy ciała, a przede wszystkim rodzaju i ilości podejmowanej w ciągu dnia aktywności. Ważna jest nie tylko sama ilość spożywanych cukrów, ale też ich jakość.

 

Dowiedz się więcej o tym, z czego jest zbudowane nasze ciało – poznaj rolę białka w organizmie 

 

Indeks glikemiczny

Należy zachować bilans między produktami o niskim i wysokim indeksie glikemicznym ( IG).  Gdy spożywasz jedynie jasne pieczywo, słodzone soki,  a pomijasz produkty o niskim IG, takie jak ciemne pieczywo, komosa ryżowa, cukinia, grejpfrut, śliwki suszone i inne,  poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta po czym opada, a Ty czujesz się zmęczony, senny i znów głodny. Dbaj więc o to, by zapobiec tworzeniu się takiego błędnego koła, które niebezpiecznie oddziałuje na Twój organizm.

 

Węglowodany a wysiłek fizyczny

Pamiętaj też o węglowodanach przed i po wysiłku fizycznym, zwłaszcza gdy jest on częsty i intensywny. Cukry można, a nawet trzeba, spożywać na noc, gdy trening kończy się wieczorem. Również w czasie nauki i pracy umysłowej nie wolno zapominać o adekwatnej! podaży słodkości.

Ze smakiem spożywaj więc żytni chleb, kaszę, razowe makarony, owoce, warzywa. Karm swój umysł i ciało, a z pewnością odwdzięczy się swoją sprawnością.

 

Agnieszka Pacut –  studentka V roku psychologii stosowanej UJ. Autorka bloga Aga Pacut. W przyszłości chce pracować  jako psychodietetyk z osobami borykającymi się z zaburzeniami odżywiania oraz uzależnieniami, wykorzystując zdobywaną wiedzę oraz sportowo-taneczne zainteresowania. Na co dzień uczy się cieszyć każdą chwilą życia i zarażać innych optymizmem.

 

Pobierz PDF, w którym znajdziesz 9 pytań pomagających w radzeniu sobie z lękiem. Dzięki tej rozpisce zdemaskujesz każdy lęk!

Chcę otrzymywać materiały do pracy własnej oraz informacje o nowych wpisach!

Nigdy nie otrzymasz od nas spamu. W każdej chwili możesz też zrezygnować. Twoje dane nie zostaną nikomu udostępnione, ani wykorzystane w celach marketingowych przez osoby trzecie.