single

Weganizm – zasady diety wegańskiej. Co mogą jeść weganie?

Pomimo faktu, że koncepcja weganizmu nie jest nowa, zyskała szczególną popularność wraz z nadejściem XXI wieku. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba wyszukiwań w Internecie słowa „wegan” wzrosła o ponad 250%, a asortyment produktów odpowiednich dla wegan gwałtownie wzrasta. Poniżej przyjrzymy się historii weganizmu, jego podstawowym zasadom oraz zaletom i wadom.

Historia i podstawowe zasady weganizmu

Definicję tego typu diety i życia wprowadzono w 1949 roku, kiedy Leslie Day Cross zaproponował „sposób na uwolnienie zwierząt od ludzkiej eksploatacji”. Sam termin „weganin” został wymyślony przez Donalda Watsona. W tym rozumieniu weganizm jest filozofią i stylem życia, które mają na celu wyeliminowanie, jak dalece to możliwe i praktycznie wykonalne, wszelkich form wyzysku i okrucieństwa wobec zwierząt. Weganizm oznacza opracowywanie i wykorzystywanie alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego z korzyścią dla ludzi, zwierząt i środowiska. Tak więc weganizm to nie tylko specjalna dieta, która wyklucza pewne rodzaje żywności, ale styl życia, specjalna filozofia, która obejmuje wszystkie dziedziny życia. Weganie nie tylko nie jedzą zwierząt, ale nie pozwalają sobie na ich wykorzystywanie do swoich potrzeb, a także nie kupują ubrań, toreb, butów i innych przedmiotów wykonanych z materiałów pochodzenia zwierzęcego (skóra, wełna itp.). Zapobieganie wykorzystywaniu zwierząt nie jest jedynym powodem przejścia na weganizm, ale dla wielu pozostaje kluczowym czynnikiem decydującym.

Czego nie jeść a co jeść

W najszerszym znaczeniu weganin nie je potraw z mięsa, ryb i serów. Wykluczone jest:

• Mięso i drób: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, podroby, kurczak, indyk, kaczka, przepiórka itp.;

• Ryby i owoce morza: wszystkie rodzaje ryb, sardele, krewetki, kalmary, przegrzebki, małże, kraby, homary itp.;

• Produkty mleczne: mleko, jogurt, ser, masło, śmietana, lody itp.;

• Produkty „pszczele”: miód, mleczko pszczele itp .;

• Składniki zwierzęce: kazeina, laktoza, żelatyna, karmina, witamina D3, kwasy omega-3 pochodzenia rybnego, szelak itp.

Wskazane są za to:

• Rośliny strączkowe: fasola, soczewica i groch są doskonałymi źródłami składników odżywczych i korzystnych związków roślinnych;

• Orzechy i masła orzechowe: zwłaszcza odmiany nieblanszowane i niesmażone, które są doskonałym źródłem żelaza, błonnika, magnezu, cynku, selenu i witaminy E;

• Nasiona: zwłaszcza nasiona konopi, chia i lnu - wszystkie trzy są bogate w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3;

• Wzbogacone wapniem produkty mleczne i jogurty roślinne: głównym źródłem wapnia jest mleko ryżowe, mleko migdałowe i śmietana roślinna. Ponadto niektóre odmiany produktów mlecznych pochodzenia roślinnego zawierają witaminy B12 i D, których potrzebują weganie;

• Algi: Spirulina i Chlorella dostarczają białka, a inne odmiany dostarczają jodu;

• Pełnoziarniste i zbożowe: źródła węglowodanów złożonych, błonnika, żelaza, witamin z grupy B i niektórych minerałów. Szczególną uwagę należy zwrócić na komosę ryżową, orkisz, teff i amarant;

• Owoce i warzywa.

Korzyści i szkody wynikające z weganizmu

Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Badanie wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które przeszły na dietę wegańską, zmniejszyły lipoproteiny osocza o 21%, w przeciwieństwie do osób, które stosowały dietę zawierającą tłuszcze zwierzęce. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dieta wegańska wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu choroby wieńcowej serca. Wegańska żywność zazwyczaj zawiera różnorodne zdrowe produkty, takie jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, które są bogate w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.