Dieta bez glutenu – co jeść, a czego unikać?
Dieta bezglutenowa, zdaniem dietetyków, może pozytywnie wpływać na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza zdrowie jelit.
Plusy diety bezglutenowej
Początkowo dieta została opracowana dla alergików, a także osób cierpiących na chorobę autoimmunologiczną - nietolerancję glutenu - występującego w większości zbóż, a zwłaszcza w pszenicy. Dzięki temu białku ciasto jest elastyczne, gluten skleja składniki w jednorodną masę. Stopniowo dieta stawała się coraz bardziej popularna. Wzrósł odsetek osób z chorobami autoimmunologicznymi, a promocja „szkodliwości glutenu” nabrała tempa. Ten rodzaj diety zajął miejsce wśród standardowych diet odchudzających. Wykluczenie glutenu pozwala odciążyć jelita, poprawić ich mikroflorę i normalizować procesy metaboliczne. W przypadku alergii na gluten często obserwuje się dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia i bóle głowy. Brak glutenu w diecie wpłynie na poprawę samopoczucia. Czasami z powodu kolki i gazów przepisuje się małym dzieciom dietę bezglutenową.
Wady diety bezglutenowej
Większość gotowych produktów bezglutenowych jest uzupełniana syntetycznymi substytutami, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Warto zatem dokładnie przestudiować skład produktów które kupujesz. Produkty bezglutenowe są zwykle droższe niż podobne produkty zawierające tę substancję. Dieta bezglutenowa może być trudna, ponieważ lista zabronionych pokarmów jest bardzo obszerna i męcząca z powodu ciągłej potrzeby dokładnego studiowania składu nawet najbardziej znanych potraw, na przykład jogurtu.
Cotygodniowe menu na diecie bezglutenowej
Istotą diety jest wykluczenie z diety wszelkich pokarmów zawierających gluten. Głównymi jego źródłami są pszenica, jęczmień, żyto i wszelka żywność je zawierająca. Istnieje wiele ograniczeń i dla pewności trzeba dokładnie przestudiować skład pod kątem obecności glutenu. Nie można jeść wszystkich głównych popularnych zbóż. Dozwolona jest: gryka, kukurydza, proso, ryż, len, a także fasola, mąka sojowa; plus tapioka i mąka z amarantusa. Wszystko inne: pszenica, owies itp. jest zabronione. Oprócz zbóż zabronione są również ich pochodne: kwas chlebowy, piwo, produkty z cukrem słodowym - melasa, ocet, aromaty. Na bazie zbóż, produktów mącznych, makaronów powstaje wiele słodyczy, więc trzeba je również wykluczyć z diety.
Nie można użyć prawie wszystkich gotowych sosów, takich jak majonez, kostki bulionowe. Konserwy i półprodukty są zabronione: parówki, kiełbasy, kiełbasy, paluszki krabowe, konserwy warzywne i mięso. Uważaj na torebki herbaty, kawę rozpuszczalną, lody i jogurty - mogą również zawierać gluten.
Menu
Przykładowe menu w diecie bezglutenowej może wyglądać następująco:
Dzień 1
• Śniadanie: kasza jaglana
• Obiad: duszona wołowina lub cielęcina, gotowany ryż
• Kolacja: sałatka jarzynowa, kefir beztłuszczowy bez dodatków
Dzień 2
• Śniadanie: owsianka ryżowa
• Obiad: zupa z klopsikami i kalafiorem
• Kolacja: kasza gryczana luzem, gotowana pierś z kurczaka
Dzień 3
• Śniadanie: owsianka kukurydziana z suszonymi morelami
• Obiad: duszona wołowina lub cielęcina, gotowany ryż
• Kolacja: sałatka jarzynowa, kefir niskotłuszczowy bez dodatków
Dzień 4
• Śniadanie: kasza jaglana
• Obiad: jajecznica, ryż z serem, szklanka bulionu drobiowego
• Kolacja: twarożek niskotłuszczowy bez dodatków, jabłko
5 dzień
• Śniadanie: kasza ryżowa
• Obiad: kasza gryczana sypana, gotowana pierś z kurczaka
• Kolacja: pieczone jabłka, wafle ryżowe
6 dzień
• Śniadanie: owsianka kukurydziana
• Obiad: gulasz wołowy lub cielęcy, gotowany ryż
• Kolacja: sałatka z tartej marchwi, duszone warzywa
Dzień 7
• Śniadanie: kasza jaglana
• Obiad: gotowana biała ryba, puree ziemniaczane
• Kolacja: wafle ryżowe, sałatka owocowa.