Top 9 produktów spożywczych, które należy włączyć do swojej diety dla bezpiecznego monsunu
Monsun zaczął wlewać się do środka. Zmiana pory roku z ekstremalnie gorącej na przyjemną i orzeźwiającą porę deszczową jest z pewnością kojąca. Ale, deszcze również przynoszą ze sobą swój udział w problemach zdrowotnych. Od zatrucia pokarmowego, biegunki, infekcji, przeziębienia i grypy do wielu innych zagrożeń dla zdrowia, możemy paść ofiarą wielu problemów zdrowotnych w tym sezonie. A kiedy COVID-19 sieje spustoszenie na całym świecie, monsuny mogą być jeszcze bardziej niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Dlatego musisz upewnić się, że jedzenie, które spożywasz, zapewnia najlepszą równowagę między odżywianiem a odpornością.
Odporność jest słowem kluczowym w obecnym scenariuszu, wszystko, czego teraz chcemy, to upewnić się, że nasz wrodzony system odpornościowy może zadbać o siebie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest właściwe odżywianie i pozytywne nastawienie. Oto dziewięć produktów spożywczych, które powinieneś włączyć do swojej monsunowej diety, aby utrzymać swój system odpornościowy w jak najlepszej formie!
#1 Kurkuma
Pij ją jako Haldi-Doodh na dobranoc, dodawaj kurkumę w proszku do swoich codziennych posiłków lub świeżo startą mieszankę imbiru i kurkumy jako dodatek do twojego talerza; kurkuma, w każdej postaci, jest doskonała dla twojego zdrowia. Nie tylko podczas monsunów, ale powinna być twoim ulubionym środkiem w każdej porze roku.
Ma właściwości antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Nic dziwnego, że kurkuma nazywana jest złotą przyprawą kuchni. Nie tylko wzmacnia ona naturalną odporność organizmu, ale także dba o ogólny stan zdrowia. Aktywnym, silnie działającym związkiem w kurkumie jest kurkumina, która pomaga nam zachować zdrowie i zwalczać infekcje.
#2 Probiotyki i żywność fermentowana
Powinieneś włączyć do swojej diety więcej probiotyków i sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt, maślanka, kiszone warzywa, aby upewnić się, że twoja flora jelitowa jest szczęśliwa. Probiotyki to dobre bakterie, które żyją w naszym jelicie lub przewodzie jelitowym. Bakterie te mogą pomóc zwalczać zarazki zwalczające choroby, jak również złe bakterie z prosperowania w naszych ciałach.
#3 Cytryna: Pulp + Zest
Cytryna to czysta witamina C, która świetnie wpływa na Twoją odporność, która jest obecnie niezbędna. Zwalcza infekcje, ułatwia trawienie, wzmacnia kości i robi wiele innych dobrych rzeczy dla Twojego ciała.
A czy wiesz, że skórka cytryny jest równie odżywcza jak jej miąższ? Pełen bioaktywnych związków i flawonoidów, miąższ cytryny + skórka cytryny to niesamowity dodatek do Twojej monsunowej diety. Skrop swoje potrawy sokiem z cytryny, dodaj skórkę cytrynową do dania lub po prostu wypij szklankę lemoniady - ta cytrusowa rozkosz zadba o Twoje odżywienie i odporność.
#4 indyjska masala chai
Kiedy idealna mieszanka przypraw, takich jak imbir, goździki, cynamon, kardamon, liście tulsi i suszony czarny pieprz, trafi do wrzącej wody z odpowiednią proporcją liści herbaty i mleka, powstaje naturalny napar wzmacniający odporność.
Kardamon i goździki są skuteczne w walce z wieloma infekcjami, a ziarna pieprzu zapobiegają i łagodzą objawy przeziębienia i grypy. Cynamon to również bank właściwości leczniczych i przeciwzapalnych. Tak więc, nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem herbaty, potraktuj herbatę masala jako miksturę leczniczą i oddal od siebie skutki uboczne monsunu.
#5 Czosnek
Nazywany również śmierdzącą różą, czosnek przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych. Zwalcza wirusy wywołujące przeziębienie i grypę, a także pobudza twój układ odpornościowy. Badania pokazują, że codzienne spożywanie czosnku zwiększa liczbę komórek T we krwi, co pomaga chronić Cię przed infekcjami wirusowymi, takimi jak przeziębienie i grypa. Alliina jest związkiem występującym w całym czosnku. A kiedy wbijasz lub gryziesz czosnek w surowej postaci, alliina zmienia się w allicynę, najsilniejszy składnik znajdujący się w czosnku.
Związki te są ładowane z właściwości leczniczych i powiedział, aby zwiększyć choroby zwalczanie odpowiedzi organizmu. Możesz czerpać najlepsze korzyści z czosnku jedząc go na surowo.
#6 Orzechy i suche owoce
Chrupanie daktyli, migdałów i orzechów włoskich jest dobrym pomysłem, bez względu na porę roku. Jednakże, ponieważ te orzechy są bogate w witaminy i minerały, są to świetne opcje, które możesz dodać do swojej monsunowej diety. Bogate w ryboflawinę, niacynę i witaminę E, te produkty spożywcze pomagają wzmocnić Twoją odporność. Ponadto, witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w utrzymaniu zdrowych komórek.
Jeśli myślisz o binge eating zastąpić junk food i dodać orzechy, suche owoce i nasiona w diecie i uczynić swoje odżywianie kompletne z błogością odporności
#7 Szpinak
Szpinak jest superfood. Jest dobrym źródłem witaminy A, E, i C, beta karotenu, kwasu foliowego i błonnika. Wszystkie te składniki odżywcze i przeciwutleniacze pomagają Twojemu ciału prawidłowo wykonywać swoje funkcje i obdarzają Cię wspaniałym systemem odpornościowym, przygotowując Cię w ten sposób na monsuny. Chociaż możesz znaleźć wiele wzmianek o tym, że nie jest dobrze jeść warzywa liściaste podczas monsunów ze względu na błoto i brud, które się do nich przyklejają, zawsze możesz upewnić się, że umyjesz je naprawdę dobrze przed gotowaniem.
#8 Bitter Gourd
Chociaż samo wspomnienie o tym warzywku może sprawić, że schowasz się w szafie, gorzka tykwa jest bogata w witaminę C, a także ma działanie przeciwwirusowe. Tak więc, następnym razem, gdy twoja matka gotuje to, zrobić smak go. Możesz ją ugotować, udusić z innymi warzywami sezonowymi lub usmażyć. Niezależnie od tego, którą formę lubisz lub nie lubisz, upewnij się, że dodasz go do swojej monsunowej diety.
#9 Imbir
Imbir jest doskonałym ziołem o właściwościach antybiotycznych, antyseptycznych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Jest również bogaty w antyoksydanty. Nic dziwnego, że jest to lekarstwo na przeziębienie i kaszel, ból gardła, bóle ciała, między innymi, nieodłączny element każdego gospodarstwa domowego. Imbir jest również przydatny w zwiększaniu poziomu odporności. Można go pić w wodzie jako herbatę imbirową, dodawać do zup i curry lub spożywać z kurkumą i mlekiem jako kojące Haldi doodh.
Żywność, której należy unikać podczas monsunu
Podobnie jak w przypadku diety monsunowej, mamy też zalecenia, których należy unikać. Przyjrzyjmy się zatem pokarmom, których należy unikać podczas pory deszczowej.
- Istnieje nieodparty związek pomiędzy deszczem a pakoras i samosas oraz wszystkim, co smażone i chrupiące. Chrupanie ulubionych smażonych potraw może sprawić, że poczujesz błogość w ustach, ale mogą one spowodować wzdęcia brzucha. Wilgoć ma tendencję do spowalniania metabolizmu, a tym samym wpływa na Twoje odżywianie i odporność.
- Napoje gazowane są kuszące. Jednak mają one tendencję do obniżania poziomu minerałów w organizmie, co skutkuje obniżeniem aktywności enzymów i osłabieniem układu trawiennego. Dlatego, gdy tylko masz ochotę zaspokoić swoją potrzebę zimnego napoju, sięgnij po szklankę nimbu paani, czyli dzienną dawkę witaminy C.
- Zachcianki na paani puri i papri chaat mogą pocieszyć twoje kubki smakowe, ale te dania z pewnością nie są właściwym wyborem podczas monsunów, biorąc pod uwagę czynnik higieny, z otaczającym nas powietrzem globalnej pandemii.
- Ponieważ pora deszczowa to czas rozmnażania się ryb morskich, lepiej unikać jedzenia ryb morskich i spożywać ryby słodkowodne oraz inne formy mięsa, takie jak kurczak i baranina.
Podsumowanie
Zawsze pamiętaj, że Twoje odżywianie i odporność zależy od żywności, którą spożywasz. Dlatego powinieneś być świadomy tego, czym się żywisz. W tym trudnym czasie pandemii, kiedy dbanie o swoją odporność jest niezwykle istotne, należy skupić się na swojej diecie i bezpieczeństwie.