single

Odświeżająca sałatka malinowa

Skocz do przepisuKiedy moje dzieci były młodsze, łatwo było mi się usprawiedliwiać brakiem dbałości o siebie, na przykład regularnymi ćwiczeniami albo jakąś tajemniczą rzeczą, o której czytałam, zwaną "czasem dla siebie".

Ale w miarę jak dzieci się starzeją (i ja też), moja uparta odmowa umieszczenia siebie gdzieś na liście rzeczy do zrobienia przestała być wystarczająca. Wkraczając w wiek 40 lat, przyrzekłam sobie, że zrobię to lepiej (czytaj: "Projekt 40").

Ale teraz, dwa lata później, nie poczyniłam wystarczających postępów.

Wszystko to stało się jasne, kiedy dostałam nową książkę dietetyczki Elisy Zied "Younger Next Week". Elisa, mama dwóch chłopców, która motywuje 44 000+ osób za pośrednictwem swojego popularnego kanału na Twitterze, twierdzi, że napisała tę książkę, ponieważ znała wiele kobiet, które pozwalały, by stres życia codziennego przeszkadzał im w tym, by wyglądać i czuć się jak najlepiej.

Tak, to brzmi znajomo.

Younger Next Week jest dla mnie przypomnieniem, że wprowadzenie zdrowych zmian do mojej diety, włączenie technik relaksacyjnych i uczynienie fitnessu priorytetem nie jest opcjonalne, jeśli chcę wyglądać i czuć się młodziej niż moje 42 lata. Książka otwiera się quizem, dzięki któremu dowiesz się, gdzie zaczynasz (mój wynik pokazał, że jest jeszcze miejsce na poprawę), a następnie przedstawia 7-dniowy Plan Witalności, który zawiera plan posiłków i przepisy, wytyczne dotyczące ćwiczeń fizycznych oraz wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem.

Elisa nazywa swoją książkę "kartką z pozwoleniem" dla kobiet, aby priorytetowo traktowały dbanie o siebie.

Właśnie tego mi trzeba. A ty?

Oto przepis z książki, Romaine Salad With Raspberries, który próbowałem i kochałem (użyłem mieszane zielenie, bo to, co miałem).

Continue to Content

Sałatka rzymska z malinami

Plon: 7 porcji Czas przygotowania: 20 minut Total Time: 20 minut

Ta orzeźwiająca sałatka jest jasna i kolorowa i skropiona owocowym dressingiem.

Drukuj

Składniki

  • Dressing:
  • 1 filiżanka świeżych malin
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Sałatka:
  • 5 filiżanek porwanej sałaty rzymskiej
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała czerwona papryka, nasiona, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 filiżanka świeżych malin
  • 1/4 filiżanki tostowanych orzechów włoskich

Instrukcje

  1. Przygotuj dressing umieszczając maliny na drobnym sicie w małej misce, aby zebrać sok. Używając widelca, rozgnieć maliny, aby wydobyć z nich sok. Odrzuć miąższ. Dodaj sok z cytryny, miód i musztardę do soku malinowego i ubij. Powoli dodawaj oliwę z oliwek cienkim strumieniem, ciągle ubijając, aż dressing się zemulguje. Wymieszać z solą i pieprzem i odstawić dressing na bok.
  2. Umieścić sałatę rzymską, cebulę i paprykę w dużej misce. Dodać całe maliny i dressing i delikatnie wymieszać.
  3. Łyżeczką nałożyć sałatkę na pojedyncze talerze i udekorować orzechami włoskimi. Podawać od razu.
Informacje żywieniowe:
Plon:7 porcji Wielkość porcji:1 porcja
Ilość na porcję: Kalorie:149Sód:45mgWęglowodany:11gBłonnik:4gCukier:6gBiałko:3g © Younger Next Week by Elisa Zied Kuchnia: Amerykańska

Disclaimer: Otrzymałam kopię książki Younger Next Week.