single

Zdrowe jedzenie – 10 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania

Warzywa i owoce Sekretem dobrej, zdrowej diety będzie usunięcie z diety żywności wysokoprzetworzonej i stawianie na zdrowe jedzenie. Jak powinno wyglądać właściwe odżywianie, jakie wybierać produkty. Możecie z nami poznać zasady zdrowego żywienia.

1. Jak zdrowo się odżywiać? Bazuj na warzywach i owocach

Wiele osób słysząc o zdrowym jedzeniu od razu myśli o warzywa i owocach. Będzie to słuszne myślenie, ponieważ faktycznie jest co cenne źródło witamin i składników mineralnych. Warto będzie się decydować na warzywa i owoce. To one w dużej mierze determinują wartość odżywczą. Zielone warzywa są bogate między innymi w kwas foliowy, wapń i żelazo. W codziennym jadłospisie powinny być warzywa i owoce, ale to warzyw powinno być więcej.

2. Kluczowa będzie różnorodność posiłków

Ważna będzie także urozmaicona dieta i jest to podstawa zdrowego żywienia. Wybieramy produkty z różnych grup, dbamy również o tym, by w menu były warzywa, owoce, produkty zbożowe, pełnoziarniste, produkty, które są źródłem białka, tłuszcze roślinne. Im bardziej jest różnorodny talerz tym mniejsze będą niedobory pokarmowe.

3. Wybieramy niskoprzetworzone produkty

Istotne będzie tworzenie takich rozwiązań, które pozwolą na wybranie wartościowych produktów. Zdrowe jedzenie to takie, które nie będzie przetworzone, najlepiej przygotowane samodzielnie w domu. Eliminujemy także z diety fasto food, słone przekąski i inne przetworzone potrawy. Można je rozpoznać po długiej liście produktów, które nie mają tak naprawdę żadnej wartości. Żywność wysokoprzetworzona nic nie wnosi do naszej diety. Jeśli ktoś nie chce samodzielnie przygotowywać posiłków to ewentualnie można się zdecydować na catering dietetyczny.

4. Wybieramy pełnowartościowe białko

Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka będą produkty zwierzęcego pochodzenia takie jak jaja, mięso, szczególnie drobiowe i ryby. W zdrowej diecie powinny być także dobre roślinne białka jak między innymi rośliny strączkowe, kasze, komosa ryżowa, amarantus.

5. Chcesz się zdrowo odżywiać? Nie bój się tłuszczu!

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać usunięcia tłuszczu. Trzeba zachować właściwy bilans pomiędzy różnymi składnikami. Ważną rolę odgrywa tutaj między innymi szukanie takich składników, które dostarczają między innymi przyswajalne witaminy jak A, D, E i K. Tłuszczu nie można się obawiać, natomiast trzeba zadbać o jego dobre źródło.

6. Wybieraj gotowanie i pieczenie, zamiast smażenia

Smażenie powinniśmy ograniczyć na rzecz gotowania, duszenia, pieczenia. Przygotowywanie potraw na parze będzie korzystne dla zdrowia i jednocześnie straty witamin będą małe. Zdrowe jedzenie przygotowujemy także gotując w wodzie, pod ciśnieniem czy też piekąc w naczyniu żaroodpornym. Jeśli decydujemy się na smażenie używamy patelni beztłuszczowej przygotowujemy potrawy z małym dodatkiem tłuszczu.

7. Zadbaj o dietę i zdrowie – unikaj cukru i słodyczy

Jeśli chodzi o takie kwestie, których powinniśmy unikać to oczywiście cukier i większość sklepowych słodyczy, które ze zdrowej diety powinniśmy wymazać. Zdrowe słodycze można także przygotowywać samodzielnie, w sieci znajdziemy wiele ciekawych przepisów na słodkie przekąski, które będą robione zdrowych składników.

8. Nie dosalaj potraw – stosuj w zamian zioła i naturalne przyprawy

Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać powinniśmy także ograniczyć sól. Jej nadmiar w diecie zaburza gospodarkę wodno – elektrolitową organizmu, zwiększa ryzyko nadciśnienia, Dlatego sól może być w ograniczonej ilości, warto także stawiać na naturalne ziołowe przyprawy, które dodadzą smaku a nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie.

9. Zadbaj o zdrowe jedzenie i odpowiednie nawodnienie

Organizm wymaga około 1,5 litra płynów dziennie. Jak ktoś jest aktywny to tych płynów powinno być więcej. Pragnienie najlepiej gasić wodą mineralną. Kawa i herbata raczej takiego zadania nie spełnią. Rezygnujemy natomiast z napojów słodkich.

10. Zdrowe odżywianie to nie wszystko! Ogranicz alkohol i inne używki

Wszelkie używki, w tym alkohol nigdy nie mają korzystnego wpływu na organizm i mogą powodować różne choroby. Dlatego jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać to takie składniki również powinien w swojej diecie ograniczać.