single

Makaron z masłem orzechowym z marchewką i brokułami

Jump to RecipePamiętasz

piramidę przewodnika żywnościowego? To było w zeszłym roku.

W jej miejsce rządowi eksperci dali nam MyPlate - czyli to, co wielu dietetyków mówiło ludziom od lat: Wypełnij połowę swojego talerza z owoców i warzyw, a drugą połowę podziel między białko i ziarna.

Ale oczywiście jest to trochę bardziej skomplikowane, ponieważ można wypełnić swój talerz z frytkami i tłustym hamburgerem na białej bułce i nadal piszczeć przez na zasadzie technicznej.

Dlatego MyPlate for Moms, How to Feed Yourself & Your Family Better jest świetnym przewodnikiem. Autorka Elizabeth Ward-rockstar dietetyk i mama trójki dzieci, która napisała kilka książek o żywieniu i niedawno pojawiła się w "The Dr. Oz Show"- pokazuje dokładnie, jak zbudować zdrowy talerz dla siebie i dzieci.

Ona również zawiera ponad 50 przyjaznych rodzinie przepisów na dania takie jak Chocolate Chili, Tilapia Tacos, i DIY Ranch Dressing.

Jeśli chcesz wygrać darmową kopię książki MyPlate for Moms, "polub" Real Mom Nutrition na Facebooku (przejdź tutaj) i zostaw komentarz po tym wpisie, w którym opowiesz mi o swojej ulubionej szybkiej kolacji, którą uwielbiają też Twoje dzieci. Konkurs zakończy się w czwartek o północy.

Oto pyszny przepis z MyPlate for Moms, który ostatnio wypróbowałam:

Continue to Content

Makaron z masłem orzechowym z marchewką i brokułami

Plon: 4 porcje Prep Time: 30 minut Czas gotowania: 15 minut Total Time: 45 minut Drukuj

Składniki

  • 8 uncji pełnoziarnistego spaghetti, niegotowane (1/2 pudełka)
  • 1/2 funta ugotowanego, poszatkowanego kurczaka (opcjonalnie, można również użyć tofu pokrojonego w kostkę)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 1/3 filiżanki kremowego masła orzechowego, użyłam naturalnego
  • 3 łyżki niskosodowego sosu sojowego
  • 2 T. sok z limonki, około jednej limonki
  • 1 T. miód
  • 2 łyżki ryżowego octu winnego
  • 1 filiżanka surowej tartej marchwi
  • 2 filiżanki ugotowanych, posiekanych brokułów
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki, opcjonalnie, ja ich nie użyłam
  • 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki

Instrukcje

  1. Podczas gdy makaron się gotuje, połącz olej, masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód i ocet w dużej misce do serwowania. Używając trzepaczki, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Dodaj spaghetti, marchew, brokuły i płatki czerwonej papryki (jeśli używasz) i wymieszaj, aby całkowicie pokryć mieszankę makaronu. Udekorować szalotkami i podawać.
  3. Podawać na ciepło lub na zimno.
Informacje żywieniowe:
Plon:4 Wielkość porcji:4 porcje
Ilość na porcję: Kalorie:466TotalFat:26gTłuszcz nasycony:4gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:19gCholesterol:43mgSód:582mgWęglowodany:38gFiber:8gSugar:9gProtein:26g © Elizabeth Ward Kuchnia: Amerykańska

Disclaimer: Otrzymałam darmową kopię książki MyPlate for Moms od Elizabeth Ward, która jest moją przyjaciółką. Jest też super fajna i możesz znaleźć ją i jej pomocne rady na Facebooku tutaj.