single

Zdrowe odżywianie dla dzieci

Zdrowe odżywianie dzieci zapewnia ich wzrost, rozwój fizyczny i psychiczny. Dlatego konieczne jest, aby było wyważone i odpowiadało wszystkim potrzebom dziecka, biorąc pod uwagę jego wiek. Zbilansowana, zdrowa dieta jest jeszcze ważniejsza dla dzieci niż dla dorosłych. Dojrzewający organizm szczególnie pilnie potrzebuje wystarczającej ilości witamin, minerałów i innych przydatnych substancji.

Główne składniki zdrowej diety dla dzieci

Zdrowe odżywienia w przypadku dzieci różni się pod wieloma względami od żywienia dorosłych, ponieważ dziecko ma znacznie większe zapotrzebowanie na naturalną żywność i składniki odżywcze, zwłaszcza te, które są zaangażowane w jego wzrost i rozwój. Dodatkowo metabolizm dziecka jest 1,5-2 razy wyższy niż u dorosłych, więc wartość energetyczna jego codziennej diety powinna być o 10 proc. Wyższa od jego wydatku energetycznego - po to, aby mógł dalej rosnąć, rozwijać się, budować masę mięśniową, itd.

Składniki

Jest budulcem tkanek i komórek ciała. Białko znajduje się w mięsie, produktach mlecznych, roślinach strączkowych, pełnych ziarnach, orzechach, nasionach itp. Węglowodany dostarczają organizmowi energii. Przesycenie szybkimi węglowodanami (wyroby cukiernicze, słodycze, gotowane ziemniaki i kukurydza, biały chleb) prowadzi do otyłości, obniżonej odporności i zwiększonego zmęczenia. Tłuszcze dostarczają organizmowi dziecka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i D, odpowiadają za odporność i rozwój dziecka. Zawarte są w śmietanie, maśle, oleju roślinnym, rybach. Błonnik nie jest trawiony przez organizm, ale aktywnie uczestniczy w procesie trawienia. Zawarty w surowych warzywach i owocach, otrębach, pęczaku i płatkach owsianych. Wapń wpływa na wzrost kości, tworzy szkliwo zębów, normalizuje tętno, zapewnia krzepnięcie krwi itp. Występuje w nabiale, mięsie, rybach, jajach, roślinach strączkowych, wzbogaconej żywności, takiej jak płatki śniadaniowe, produkty sojowe, brokuły, nasiona słonecznika, migdały i nie tylko. Żelazo odgrywa ważną rolę w rozwoju i tworzeniu krwi. Występuje w mięsie i owocach morza. Źródłem żelaza są również szpinak, rośliny strączkowe, suszone owoce, zielone warzywa liściaste, buraki, orzechy włoskie i laskowe, nasiona itp.

Nie ma potrzeby obliczania ilości składników odżywczych w gramach. Wystarczy przestrzegać proporcji białek do węglowodanów i tłuszczów w proporcji 1: 1: 4 i zadbać o to, aby w diecie dziecka zawsze znajdowało się mięso, nabiał, jaja, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i tłuszcze.

Zdrowe odżywianie dzieci - nawyki z dzieciństwa

Zdrowe odżywianie dla dzieci to nie tylko równowaga, ale także pewne nawyki, które powinny być zaszczepiane od dzieciństwa. Wprowadź dietę ułamkową. Polecamy 4-5 posiłków dziennie w małych porcjach - 3 główne i 2 dodatkowe. Jednak dziecko, podobnie jak dorosły, nie powinno spożywać wysokokalorycznych i obfitych posiłków, składających się z kilku pełnych posiłków. Jedzenie powinno wyglądać atrakcyjnie. Eksperymentuj z projektowaniem i podawaniem potraw, angażuj dzieci w proces gotowania. Jedz z dziećmi. Najlepszy przykład to twój własny. Często jesteśmy podobni do naszych rodziców pod względem budowy ciała, nie dlatego, że mamy „taką konstytucję”, ale dlatego, że pewne nawyki żywieniowe zostały zaszczepione w naszej rodzinie od dzieciństwa. Jeśli będziesz jadł właściwą i zdrową żywność, najprawdopodobniej twoje dzieci „pójdą w twoje ślady”. Unikaj fast foodów. Nie zmuszaj dzieci do jedzenia rzeczy, których nie lubią. Zmuszając syna lub córkę do jedzenia zdrowej żywności, która wydaje im się bez smaku, mimowolnie tworzysz skojarzenie w ich umysłach - wszystko, co jest pożyteczne, jest bez smaku.