single

Jak zrobić brązowy ryż w piekarniku

Czy jesteś fanem popularnego bloga Snack Girl? Powinieneś być. Autorka Lisa Cain podaje przepisy i strategie zdrowego odżywiania w sposób, który jest inteligentny, zabawny, a co najlepsze, całkowicie nie oceniający. Nie dostajesz mądrości z wysoka, od kogoś, kto naturalnie woli jarmuż od ciasteczek (i nie może uwierzyć, że wszyscy tak nie robią!). Dostaniesz mądrość od kogoś, kto tam był, kogoś, kto zmagał się ze swoją wagą i zmienił sposób odżywiania na lepszy, kogoś, kto nie boi się przyznać, że czasami jest ciężko.

Jej nowa książka "Snack Girl to the Rescue!" jest całkowicie prawdziwym, relatywnym przewodnikiem po zdrowym odżywianiu. Opisuje w niej swoją podróż (która obejmowała przeczytanie każdej książki o dietach, jaką tylko mogła znaleźć, i opuszczenie spotkania Weight Watchers we łzach) i przeprowadza cię dokładnie przez to, jak weszła na lepszą ścieżkę - tak, że ty też możesz to zrobić. Zawiera również 100 zdrowych przepisów na posiłki i przekąski, które są zgodne z jej przystępnym podejściem: bez wymyślnych składników, rozpoznawalne i "wystarczająco proste, aby robić je codziennie i na tyle smaczne, że będziesz chciał".

Dwa lata temu przedstawiłam na swoim blogu niektóre z ciasteczek Snack Girl (czytaj: "Proste ciasteczka bez pieczenia"). Nie-pieczone kulki cytrynowe - zrobione tylko z migdałów, daktyli, świeżego soku z cytryny i kokosa - nadal należą do moich ulubionych. Jeśli kochacie cytrynę, polecam zrobić je natychmiast.

Jednym z celów bloga i książki Lisy jest ułatwienie zdrowego odżywiania, dlatego uwielbiam jej metodę przyrządzania brązowego ryżu, a także dlatego, że jestem nieudacznikiem, jeśli chodzi o gotowanie ryżu na kuchence. (Z jakiegoś powodu nie mogę się oprzeć, żeby nie podnieść pokrywki podczas gotowania).

Zrób partię tego ryżu zapiekanego w piekarniku i schowaj resztki do zamrażarki na pracowite wieczory.

Łatwy pieczony brązowy ryż

  • 3 filiżanki brązowego ryżu
  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli (lub 1/2 łyżeczki drobnej soli)
  1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
  2. W czajniku lub garnku, doprowadzić do wrzenia 5 szklanek wody.
  3. Przełóż ryż do zapiekanki 9×13 lub innego naczynia do pieczenia, które pomieści co najmniej 12 filiżanek; jeśli naczynie nie ma pokrywy, użyj folii aluminiowej, aby je przykryć.
  4. Wkropić masło do ryżu i posypać solą.
  5. Dodaj wrzącą wodę, zamieszaj, przykryj i piecz przez 1 godzinę.
  6. Po 1 godzinie zdjąć pokrywę i spulchnić ryż widelcem.
  7. Podawać lub przełożyć do pojemników, aby zamrozić na później.

Disclaimer: Otrzymałam bezpłatną kopię książki "Snack Girl to the Rescue"! Wszystkie opinie są moje własne.