Myślisz o przejściu na weganizm? Oto, co musisz wiedzieć, zanim to zrobisz
Filozofia wegańska rozprzestrzeniła się jako globalny ruch etyczny. Oprócz zasad dotyczących aspektów żywieniowych stara się wprowadzić styl życia, który wyklucza spożywanie i używanie we wszystkich obszarach jakichkolwiek substancji, materiałów, odzieży czy biżuterii pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska jest obecnie bardzo powszechną praktyką. Szacuje się, że ponad 3% obywateli UE określa się jako weganie, a wskaźnik ten nieustannie rośnie.
Weganizm
Od cotygodniowych zakupów po planowanie codziennych posiłków - dieta wegańska wymaga optymalizacji czasu i energii. Często poszukiwanie produktów, które mogą zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego, prowadzi do tego, że są one wytwarzane we własnym zakresie. Weganie z definicji nie jedzą składników pochodzących bezpośrednio lub pośrednio ze zwierząt. Zmniejsza to gamę pokarmów, które mogą wybierać wegetarianie. Tak więc dieta wegańska będzie zawierała zboża, rośliny strączkowe, a przede wszystkim produkty na bazie soi, jęczmienia, sezamu i ryżu. Pokarmy takie jak płatki drożdżowe mogą być używane jako przyprawy. W diecie wegańskiej znajdziemy też bardzo dużo owoców i warzyw.
Czy są jakieś przeciwwskazania do diety wegańskiej?
Wiele osób obawia się, że taka dieta może doprowadzić do niedożywienia. Zasada numer jeden dla wegan to skompensowanie i uzupełnienie tego niedoboru alternatywnymi pokarmami. Wskazane jest spożywanie drożdży, alg lub niektórych rodzajów mleka roślinnego, które zawiera niektóre mikroskładniki i witaminy, nie jest sprzeczne z zasadami etycznymi weganizmu. Wiele osób uważa, że dieta wegańska jest dobrym sposobem zapobiegania chorobom serca, a także niektórym typom raka.
Co więcej istnieją również pewne kategorie wegan, takie jak fruktorianie lub wegańscy witarianin, którzy stosują jeszcze bardziej ograniczone wybory żywieniowe. Decydują się na przykład zbierać owoce nie z roślin, a jedynie z ziemi, aby uniknąć ingerencji w matkę naturę. Lub nie gotują potraw powyżej określonych temperatur. Biorąc pod uwagę te ograniczenia żywieniowe, można by się zastanawiać, czy naprawdę jesteśmy gotowi podjąć takie wyzwanie, przyjmując standardy etyczne.
Dieta wegańska w praktyce
Przede wszystkim konieczne jest przede wszystkim ograniczenie liczby wizyt w supermarkecie lub na targu i poświęcenie nieco czasu na samodzielne gotowanie, lub skorzystanie z oferty jednej z licznych firm cateringowych. Zaplanuj swoje menu tydzień po tygodniu i ogranicz liczbę wizyt w supermarkecie. Skorzystaj z lokalnego sklepu lub najbliższego targu w celu uzupełnienia świeżych produktów (warzyw, owoców). Surowe i świeże jedzenie powinno być spożywane w ciągu pierwszych dwóch dni. Codzienne planowanie posiłków powinno być organizowane głównie według obowiązków zawodowych. Warzywa, które można gotować lub gotować na parze, takie jak cebula, pomidory, kapusta, szpinak, brokuły, rzepa itp. dobrze nadają się zarówno do szybkiego gotowania, jak i do dań z makaronem lub do bardziej złożonych przepisów, takich jak timbals i pyszne omlety.
To samo dotyczy gotowanych roślin strączkowych, które można łączyć w pyszne sałatki z dodatkiem płatków zbożowych, suszonych owoców, nasion. Mogą być też przygotowane jako zupy gotowe do spożycia następnego dnia. Zboża ( kamut, jęczmień, orkisz, ryż) doskonale nadają się do gotowania w szybkowarze (co skraca czas gotowania o połowę) stanowią idealną bazę do przystawek, zup, wachlarzy, klopsików.
Przykład cotygodniowego menu
W poniedziałek zaczynamy od naleśników dyniowych oraz delikatnego i smacznego flanu z polenty, wzbogaconego o smażone sezonowe warzywa. Wtorek – spaghetti z soczewicy i kulkami grzybowymi, a następnie pyszne pieczone tacos z nadzieniem warzywnym. W środy dania są nieco lżejsze dzięki greckiemu fattoush i lepkiej caprese z komosy ryżowej i wegańskiej mozzarelli. Czwartek - dwa przepisy na bazie ryżu z chrupiącym tofu, pomarańczą i imbirem oraz delikatnym kremem ryżowym i świeżymi grzybami. W piątek - cukiniowe tagliatelle, feta i burgery orzechowe. Sobota - ratatouille ze smażonymi warzywami sezonowymi i quesadillami nadziewanymi komosą ryżową i brokułami. W niedzielę możemy przyrządzić wegetariańską zupę i meksykańską pizzę warzywną.