single

Jak zdrowo się odżywiać i nie wydawać majątku

Zwrócić można uwagę na wiele różnych czynników, które mają wpływ na to, że ludzie nie zmieniają swoich przyzwyczajeń jeśli chodzi o odżywianie. Najczęściej to po prostu wynik lenistwa, ponieważ produkty, które są przetworzone nie wymagają naszego zaangażowania, wystarczy je podgrzać i nadają się do spożycia. Dieta kanapkowo – jogurtowa to dla wielu osób codzienność, szczególnie jeśli mają intensywny tryb życia i brak im czasu na gotowanie. Lenistwo jednak można będzie pokonać, szczególnie gdy ktoś chce się zdrowo odżywiać.

Jak to można zrobić, by o siebie zadbać i odżywiać się zdrowo a jednocześnie by to nie było uciążliwe?

Drugim czynnikiem, który decyduje o tym, że nie zmieniamy stylu życia to myślenie, że dieta będzie kosztowna. To błędne podejście, ponieważ jeśli zdrowe odżywianie prowadzi się racjonalnie to wcale nie musi być dla nas szczególnie kosztowne. Często jest tak, że koszty wcale nie są wyższe niż przy diecie z produktów przetworzonych. Jeśli będzie się miało złą dietę to już nieduża jej zmiana może mieć pozytywny wpływ na organizm. Przede wszystkim nie powinniśmy zbyt szybko porzucać myśli o zdrowym żywieniu. Trzeba zastanowić się jak się odżywiać by swoją dietę zmienić. Ta prowadzona w oparciu o przetworzone produkt niestety, ale musi mieć wpływ na nasz organizm. Pojawia się więc pytanie co robić, by jeść i zdrowo i z ekonomicznymi podstawami. Tutaj warto się zastanowić jakie produkty są warte tego, by nieco więcej na nie wydać. Warto na pewno sięgać po mięso ekologiczne, jaja, tłuszcze roślinne i dobrej jakości warzywa i owoce.

Jak zaoszczędzić?

To co powala nam oszczędzać to między innymi mądre planowanie posiłków, tak by nie dochodziło do marnowania jedzenia. Warto będzie zastanowić się nad tym jak często wyrzucamy jedzenie zepsute. Złota zasada jest taka, że planujemy posiłki na cały tydzień i pod takim kątem robimy zakupy. W kwestii oszczędzania dobrym wyborem będą warzywa kapustne, które są tanie a jednocześnie zdrowe. Surówka z białej kapusty to stosunkowo tani dodatek do obiadu. Podobnie z kapusty kiszonej, która jest dodatkowo bardzo zdrowa dla naszych jelit. Warto się również decydować na warzywa korzeniowe, które są dobrym źródłem węglowodanów, a nie będą szczególnie drogie. Sprawdzają się między innymi również takie produkty jak dynia czy cukinia, które można piec robić zupę krem czy przygotowywać z nich również leczo. Jak ktoś będzie chciał unikać kupowania orzechów to zastępującym produktem mogą być między innymi sprawdzające się bardzo dobrze wiórki kokosowe. Orzechy kupować można w małych paczkach i sporadycznie, zaś masło orzechowe warto zastąpić tłuszczem kokosowym. Masło ma to do siebie, że niestety dość szybko znika z kuchennej półki. Warto przygotowywać buliony na kościach, które są tanie a dostarczaną minerały, aminokwasy i kolagen. Można na ich bazie przygotować zupy, część bulionu można mrozić. Cennym pod kątem składników produktem jest kasza gryczana, która ma wiele aminokwasów i magnezu. Podobnie także kasza jaglana, która również jest zdrowa. Można diete uzupełniać o pieczone albo gotowane ziemniaki. W okresie letnim spożywać można sezonowe owoce, które dostarczają wiele cennych witamin a nie należą do szczególnie drogich. Warto o takich kwestiach pamiętać, gdy przygotowuje się zestawienie posiłków. Jednocześnie przy oszczędzaniu trzeba myśleć długodystansowo i pamiętać również o tym, by posiłki były przemyślane, tak by dało się je również przygotować na kilka dni, co również może przynieść oszczędności.