Zdrowa dieta – czego nie jeść?
Obecnie koszyk każdego z nas jest pełen różnorodnych produktów spożywczych. Jednak ci, którzy monitorują swoje zdrowie i wybierają dla siebie pełnowartościową żywność, powinni jasno zrozumieć, że nie wszystko powinno znaleźć się na liście produktów. Co więc może, a czego nie może jeść osoba, która chce wesprzeć swój organizm, zachować młodość i zdrowie?
Co wolno, a czego nie robić przy zdrowej diecie
Oczywiście główną zasadą zdrowej diety jest zbilansowanie spożywanych składników odżywczych. Organizm ludzki potrzebuje aminokwasów, witamin (E, A, B, PP, D), kwasu foliowego, magnezu, wapnia itp. Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze, należy maksymalnie urozmaicić swoją dietę. Na stole powinny znajdować się warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, naturalne oleje roślinne. Prawidłowe ustalenie diety nie jest trudne. Konieczne jest oparcie się na zasadzie uwzględniania maksymalnej ilości zdrowej żywności i całkowitego wykluczenia niezdrowej żywności.
Co możesz jeść zamiast mięsa na zdrowej diecie
Białko jest głównym budulcem organizmu. Oznacza to, że pierwiastek ten odpowiada za procesy regeneracji, tworzenie elementów enzymatycznych, tkanki łącznej itp. Oprócz funkcji budulcowej białka pełnią funkcję ochronną, wytwarzając we krwi specjalne ciała ochronne. Białka aktywnie uczestniczą w przyswajaniu węglowodanów, minerałów i innych substancji bioaktywnych. Dlatego organizm ludzki nie radzi sobie bez białka. Jednak co, jeśli zdecydujesz się zrezygnować z mięsa i ryb? Możesz łatwo zastąpić te pokarmy innymi elementami żywności.
Nabiał i produkty mleczne fermentowane
Jeśli wybierzesz wegetarianizm, możesz pozostawić w swojej diecie nabiał i sfermentowane produkty mleczne. Są doskonałym źródłem białka. Również w mleku, twarożku, jogurtach i kefirze znajduje się wiele innych przydatnych substancji, które są potrzebne do utrzymania witalności i zdrowia. Fasola, soczewica, groszek, soja to elementy żywności, które doskonale radzą sobie z zadaniem nasycenia organizmu białkiem. Ponadto rośliny strączkowe są smaczne i pożywne. Istnieje wiele rodzajów grzybów jadalnych. Świetnie smakują, a grzyby są znakomitymi zamiennikami mięsa. W naturze występuje kilkanaście rodzajów orzechów. Spożywając orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzeszki pinii, orzechy laskowe, możesz uzupełnić część zapasów składników białkowych w organizmie. Komponując zdrową dietę, nie należy zapominać o zbożach. Doskonale nasycają, wzbogacają organizm w przydatne włókna, błonnik. I oczywiście wiele zbóż zawiera białko. Na przykład gryka zawiera dużą ilość białka.
Czego nie możesz jeść przy zdrowej diecie
Dowiedzieliśmy się, biorąc pod uwagę zdrową dietę, co można i należy jeść. Warto skupić się też na tych produktach, na które nie ma miejsca na stole osoby, która wybiera ścieżkę zdrowego stylu życia.
Nie powinieneś pozwalać na tłuste potrawy w swoim menu. Zamiłowanie do tłustych potraw prędzej czy później doprowadzi do problemów z przewodem pokarmowym. Ponadto ci, którzy lubią jeść tłuste potrawy, często borykają się z chorobami naczyń i serca. W końcu konsumując dodatkowe tłuszcze, będziesz musiał pożegnać się ze szczupłą sylwetką.
Dania gotowe i fast foody
Ta kategoria żywności powinna być absolutnie wykluczone. W końcu czym jest fast food? To źródło nadmiaru kalorii, substancji rakotwórczych, konserwantów, aromatów, barwników, wzmacniaczy smaku. Nie bez powodu osoby lubiące fast foody i jedzące półprodukty cierpią na choroby żołądka i jelit.
Sam cukier nie jest dobry dla ludzkiego organizmu. Jednak nowoczesne słodycze zawierają składniki, które są od niego jeszcze bardziej szkodliwe. To barwniki, zagęszczacze, konserwanty i wzmacniacze smaku, które można dziś łatwo znaleźć w czekoladach i słodyczach.