Zdrowe jedzenie dla dzieci i niemowląt
Od dzieciństwa musimy uczyć nasze dzieci wybierania spośród całej gamy produktów tych, które są naprawdę dobre dla zdrowia. Żywienie dzieci różni się nieco od żywienia dorosłych. Jeśli system żywieniowy dziecka jest prawidłowo zbudowany, dziecko rozwija się normalnie, zarówno fizycznie, jak i psychicznie.
Posiłki powinny być zróżnicowane.
Jest to ważny warunek, aby organizm dziecka otrzymał wszystkie substancje niezbędne do wzrostu i rozwoju. Codziennie w menu dziecka powinny znaleźć się: owoce i warzywa; mięso i ryba, a także mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe (chleb, zboża, zboża). Niedobór lub nadmiar pokarmu spożywanego przez dziecko może niekorzystnie wpływać na czynność przewodu pokarmowego, przyczyniać się do zaburzeń metabolicznych, zwiększać nadwagę (nawet do różnego stopnia otyłości) czy prowadzić do wyczerpania. Czego nie można stosować w żywieniu dzieci:
• Produkty uboczne, z wyjątkiem wątroby, języka, serca, krew, surowe wędzone kiełbasy.
• Potrawy i produkty kulinarne smażone w tłuszczu (smażone w głębokim tłuszczu), frytki.
• Przekąski twarogowe, mleko skondensowane z użyciem tłuszczów roślinnych.
• Kumis i fermentowane produkty mleczne z zawartością etanolu (powyżej 0,5%).
• Wyroby cukiernicze z kremem zawierającym białko roślinne.
• Ocet, musztarda, chrzan, ostra papryka i inne ostre przyprawy oraz żywność je zawierająca, w tym ostre sosy, keczupy, majonez i sosy majonezowe.
• Naturalna kawa i napoje gazowane, pestki moreli, orzeszki ziemne.
• Produkty, w tym wyroby cukiernicze, zawierające alkohol.
• Suche koncentraty do przygotowania pierwszego i drugiego dania.
Dziecko powinno być regularnie karmione.
Przestrzeganie diety u dzieci ma ogromne znaczenie dla wchłaniania składników odżywczych przez organizm. Dzieciom w wieku przedszkolnym zaleca się spożywanie 4-5 razy dziennie, co 3 godziny, w tym samym czasie, rozkładając dietę w następujący sposób: śniadanie - 25%, obiad - 35%, podwieczorek - 15%, obiad - 25%. W wieku szkolnym wskazane jest spożywanie czterech posiłków dziennie, co 4 godziny z równomiernym rozłożeniem dziennej porcji: śniadanie - 25%, drugie śniadanie - 20%, obiad - 35%, obiad - 20%. Staraj się unikać podjadania i naucz dziecko jeść tylko przy stole. Jeśli to nadal nie zadziała, podaj owoce, ciastka, sok na przekąskę.
Ważnym aspektem jest odpowiednia organizacja posiłków w szkole w postaci gorących śniadań szkolnych i obiadów. Taka dieta powinna stanowić 50-70% dziennej normy. Jedzenie kanapek, pizzy, chipsów, batonów czekoladowych jest szkodliwe, ponieważ - pokarm ten ma kiepski skład, a także podrażnia żołądek, przyczyniając się do rozwoju zapalenia żołądka.
Żywienie dziecka powinno uzupełniać jego codzienne wydatki energetyczne.
Jeśli twoje dziecko ma nadwagę, ogranicz ilość słodyczy i wysokokalorycznych deserów. Na stole postaw miskę owoców, talerz chipsów pełnoziarnistych. Dzieci mogą jeść owoce bez żadnych ograniczeń, przejadanie się jest prawie niemożliwe i są bardzo przydatne. Spróbuj zaangażować swoje dziecko w zajęcia sportowe, chodźcie razem na spacer regularnie.
Woda i napoje
Nie zaleca się picia dużych ilości płynów bezpośrednio przed w trakcie i po posiłku. Podczas posiłków należy pić wodę jeśli jedzenie jest bardzo suche. Woda lub herbata ziołowa może być częścią posiłku, ale po jedzeniu nie należy pić przez co najmniej godzinę. Zaleca się wypijać 2-3 litry w ciągu dnia.
• po przebudzeniu - rano;
• przed pójściem spać - wieczorem;
• 30 minut przed każdym posiłkiem.
Odpoczynek po jedzeniu
Bezpośrednio po jedzeniu nie zaleca się podejmowania aktywności, zwłaszcza jeśli jest to ciężka praca. Wskazany jest odpoczynek przez 20-30 minut, ale odpoczynek nie oznacza, że dana osoba powinna się położyć, spać.