single

Zupa czosnkowa z ziemniakami w wolnowarze

Jump to RecipeMoje dzieci uwielbiają tłuczone ziemniaki. Ja uwielbiam obiady, które gotują się same, kiedy ja robię coś innego. Przepis na Wolnowarową Zupę Czosnkową z Tłuczonymi Ziemniakami jest więc strzałem w dziesiątkę. I kto nie kocha dużą miskę comfort food?

Ten przepis pochodzi ze stron nowej książki kucharskiej Avivy Goldfarb, The Six O'Clock Scramble Meal Planner, rok sezonowych przepisów, które szybko łączą się, aby kolacja się wydarzyła. Do każdego z nich Aviva podaje sugestie dotyczące dodatków, a także wskazówki dotyczące pracy z wyprzedzeniem i delegowania zadań. Uwielbiam to, że przepisy Avivy są szybkie, łatwe i pożywne - dokładnie takie, jakich potrzebujesz na koniec pracowitego dnia.

Kiedy zupa jest już gotowa, podaj dodatki, aby każda osoba mogła stworzyć swoją własną miseczkę. Ty możesz także zrobić ten posiłek bezmięsny używać roślinnego rosołu i pomijać bekon. Jakkolwiek ją przyrządzisz, mam nadzieję, że twoja rodzina ją pokocha. Moja tak!

Przejdź do treści

Wolnowar Zupa czosnkowa z tłuczonymi ziemniakami

Plon: 4 Prep Time: 10 minut Czas gotowania: 6 godzin Total Time: 6 godzin 10 minut Drukuj

Składniki

  • 1/2 żółtej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1-2 łyżeczki czosnku mielonego, 3-4 ząbki, do smaku
  • 2 duże, pieczone ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 32 uncje niskosodowego kurczaka lub warzywnej północy
  • 2 łyżki stołowe beztłuszczowej kwaśnej śmietany
  • 4 szalotki, cienko pokrojone, można też użyć szczypiorku
  • 1/3 szklanki rozdrobnionego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu 50%
  • 2 paski bekonu z indyka, wieprzowiny lub wegetariańskiego, ugotowanego i pokruszonego (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Dodaj cebulę, czosnek, ziemniaki i bulion do wolnowaru i gotuj na wolnym ogniu przez 6-10 godzin lub na wysokim ogniu przez 3-4 godziny. (Czasy gotowania w wolnowarze mogą się różnić - poznaj swój wolnowar i, jeśli to konieczne, dostosuj odpowiednio czasy gotowania).
  2. Trzydzieści minut przed podaniem, użyj blendera zanurzeniowego lub stojącego blendera, aby przecedzić zupę, a następnie dodaj kwaśną śmietanę. (Ja włożyłam moją zupę z powrotem do wolnowaru na ostatnie 30 minut, aby się gotowała i zgęstniała).
  3. Podajemy z cebulkami, serem, boczkiem i dodatkową kwaśną śmietaną, jeśli chcemy.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Crock-Pot Smart-Pot 6-Quart Slow Cooker
Informacje żywieniowe:
Plon:4 Wielkość porcji:1 porcja
Ilość na porcję: Kalorie:155Nasyconetłuszcze:1.6gCholesterol:5mgSód:445mgWęglowodany:24gBłonnik:2gCukier:3gBiałko:7g © Aviva Goldfarb Kuchnia: Amerykańska

Do gotowania na kuchence: W garnku do gotowania na parze podgrzać 1 łyżkę margaryny beztłuszczowej trans na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 3-5 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodać ziemniaki i gotować, często mieszając, przez 1-2 minuty, aby je obtoczyć. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Przecedź zupę za pomocą ręcznego blendera lub blendera stojącego. Jeśli to konieczne, przełożyć zupę z powrotem do garnka i dodawać kwaśną śmietanę, aż będzie gładka. Podawaj zupę natychmiast, posypaną cebulkami, serem, boczkiem i dodatkową kwaśną śmietaną, jeśli chcesz, lub przechowuj w lodówce do 2 dni.

Więcej przepisów znajdziesz w Planerze Posiłków Szóstej Jajecznicy oraz w innych książkach kucharskich Avivy: Szósta Jajecznica i Szósta Jajecznica Na Ratunek.

Aviva pomaga również rodzinom poprzez usługę planowania obiadów, The Six O'Clock Scramble.

Wolnowarowa zupa czosnkowa z ziemniaków z @thescramble

Click To Tweet

Górne zdjęcie autorstwa Renee Comet