Co jeść, żeby być zdrowym?
Zdrowe odżywianie to nie tylko zasady, ale także wybór odpowiedniej jakości pożywienia oraz jego przygotowanie.
Przygotowanie
Zdrową żywność należy przyrządzać w taki sposób, aby podczas spożywania białek i węglowodanów nie mieszały się, ale dostały się do organizmu oddzielnie od siebie, dzięki czemu oba są szybciej rozkładane przez żołądek i nie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową. Duże ilości białka znajdują się w żywności, takiej jak ryby, mięso, niskotłuszczowe produkty mleczne, orzechy i rośliny strączkowe. Węglowodany znajdują się w: zbożach, pieczywie, makaronie i cukrze granulowanym. Istnieją również produkty „neutralne”: tłuszcze zwierzęce, twarożek (tylko tłusty) oraz produkty takie jak ser, masło i śmietana; warzywa, owoce, zioła. Pokarmy z tej kategorii zapewniają organizmowi ogromne korzyści w połączeniu z węglowodanami i białkami.
Co jeść?
Mięso, drób, ryby, jajka - 20%. Idealne połączenie - z warzywami i ziołami. Te pierwsze pomagają w rozkładaniu białek zwierzęcych, a także usuwają z organizmu szkodliwy cholesterol. Owoce i warzywa są bogate w witaminy, minerały i inne przydatne substancje. Powinny stanowić 20% diety. Kwaśne owoce i pomidory. Do tej grupy należą ananasy, winogrona, owoce cytrusowe mandarynki, grejpfruty, pomarańcze), kwaśne jabłka, gruszki i cytryny. Pomidory nie zostały tu przypisane przypadkowo: zawierają dużą ilość kwasu jabłkowego, szczawiowego i cytrynowego. Owoce półkwaśne to większość jagód to jagody, maliny, słodkie śliwki, gruszki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, mango i truskawki. Produkty mleczne jako ważne źródło białka, które stanowią 1/5 diety czyli 20%.
Węglowodany
Źródła wolnych węglowodanów, czyli energii powinny pochodzić ze zbóż i produktów pełnoziarnistych. Ich udział w diecie wynosi 30%. Chleb należy spożywać jako oddzielny posiłek. Zdecydowanie odradza się spożywanie go razem z białkami zwierzęcymi. Soczewica, fasola, soja, fasola i ostatecznie groszek dobrze mieszają się z tłuszczami, takimi jak kwaśna śmietana i masło. A ponieważ jest to również magazyn białka roślinnego, można je stosować z warzywami. Lista zakupów menu prawidłowego odżywiania dla 3-osobowej rodziny na tydzień wygląda mniej więcej tak:
Warzywa, owoce, zioła:
• kalafior - 400g (można użyć mrożonego);
• kapusta - 400g (można użyć mrożonej);
• biała kapusta - 2 kg;
• cebula - 6 średnich kawałków. (około 450g);
• szpinak - 500g;
• bakłażan - 2 szt.;
• ziemniaki - 2 kg;
• marchewki –7 średnie (ok. 600 g);
• pomidory - 6 szt. (około kilograma);
• korzeń selera - 1 szt.;
• świeże ogórki - 7 szt. (kilogram lub trochę więcej);
• rzodkiewka –200g;
• łodyga selera - 3 szt.;
• pomarańcze - 3 szt.;
• jabłka - 12 szt. (2 kilogramy);
Orzechy, nasiona, suszone owoce:
• rodzynki - 200g (można zastąpić innymi bakaliami, kandyzowanymi lub orzechami).
Mięso, ryby, jajka:
• rosół z kurczaka - 3,5 litra;
• mielony kurczak lub indyk - 500g;
• wieprzowina - 1,5 kg (golonka, szynka, polędwica;
Ryby, owoce morza:
• śledź solony - 1 szt. (lub gotowy filet śledziowy 250g);
• filet z czerwonej ryby - 400g;
• łosoś - 400g (filet);
• filet z białej ryby - 400g.
Produkty mleczne:
• mleko - 1,5 litra;
• masło - 530g;
• ser - 180 gr. (odmiany twarde);
• śmietana (zawartość tłuszczu 20%) - 250g;
Wszystkie dane nie obejmują przekąsek. Prawidłowe odżywianie to nie tylko gwarancja utraty wagi, ale także dobra praca jelit i zapobieganie chorobom przewodu pokarmowego. Podobnie jak chleb, mleko należy pić oddzielnie od wszystkiego. Wynika to z faktu, że kiedy inne pokarmy dostają się do środka, mleko zapobiega trawieniu soku w żołądku. Następnie cząsteczki jedzenia pozostają w żołądku i rozpoczyna się fermentacja. Ponieważ żółtko zawiera dużą ilość cholesterolu, należy je spożywać razem z ziołami i różnymi warzywami. Jeśli chcesz szybciej schudnąć, to od razu należy zrezygnować z cukru i wyrobów cukierniczych.