Sałatka z brukselki z wiśniami i migdałami
Teraz, kiedy brukselka jest w modzie, może pojawić się obok farszu i tłuczonych ziemniaków w tym tygodniu na Święto Dziękczynienia. (Ta pieczona brukselka z balsamicznym sosem byłaby zabójczą przystawką), ale możesz też podać ją na surowo w sałatce z brukselki.
Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki, która pewnego wieczoru przyniosła do naszego domu pełną miskę. Pamiętajcie, że przepis ten można modyfikować w zależności od tego, jakie orzechy, suszone owoce i sery lubicie (lub akurat macie).
Najpierw poszatkuj brukselkę. Jeśli jesteś odważniejszy niż ja, użyj mandoliny
. Ja używam noża szefa kuchni, trzymając brukselkę za zdrewniały koniec. Zewnętrzne liście, które odpadną, zachowuję na chipsy z brukselki, jeden z ulubionych produktów mojego młodszego syna.Dodaj orzechy, które najbardziej lubisz - takie jak migdały, pekany, orzechy włoskie lub pistacje. Suszone owoce dodadzą niesamowitej słodyczy. Ja użyłam zwykłych suszonych wiśni, ale możesz znaleźć niesłodzone suszone wiśnie w Trader Joe's. Posiekane jabłka również będą ładnie wyglądać.
Na wierzchu połóż trochę świeżo startego sera Gruyere, aby dodać odrobinę słonego smaku.
Sałatka z brukselką z wiśniami i migdałami
- 1 funt brukselki (umytej i poszatkowanej (odciąć zdrewniałe końcówki))
- 1/4 filiżanki suszonych wiśni
- 1/4 filiżanki pokrojonych migdałów
- Ser Gruyere (do smaku)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku (zmielony)
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- Połączyć rozdrobnioną brukselkę, wiśnie i migdały w dużej misce.
- Ubij razem oliwę z oliwek, ocet, czosnek, musztardę i miód.
- Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
- Porcjować sałatkę na talerze i posypać tartym serem Gruyere.
Ujawnienie: Ten post może zawierać linki partnerskie. Jeśli kupisz produkt za pośrednictwem tego linku, Twój koszt będzie taki sam, ale otrzymam niewielką prowizję, aby pomóc w kosztach operacyjnych tego bloga. Dziękuję za wsparcie!